Mitoloji Dünyası

Ruhu Kanatlandıran Aşk – Psykhe ve Eros

Bu Yazıyı Paylaş :

Psykhe ( Ruh ) ve Eros (AŞK)

Psykhe , bir kralın üç kızının en güzeli idi. Gerçekten o kadar güzeldi , o kadar gönül alıcı idi ki , onu görenler , Aphrodite’yi görmüş sanırlar ve ona tapınırlardı. Gönüller sultanı Aphrodite , fani bir kıza gösterilen bu aşırı derecedeki sevgiyi kıskandı ve bir gün rakibinden öc almak istedi. Oğlunu çağırarak dedi ki : ” – Eros , oğlum , yapılacak bazı şeylerim var , bana yardımdan kaçınmayacağına eminim , utanmak bilmeyen bazı erkekler benim ilahi güzelliğimle fani bir kızın güzelliğini mukayese ediyorlar. Haydi , çoçuğum git ; güzellikte bana eşit saydıkları o kızın kalbini yarala , onu dünyanın en çirkin bir erkeğine metres yap. ”

 

Psykhe
Eros
( Amour )

 

Annesinin buyruğu üzerine Eros , Tanrılar dağından yere indi. Psykhe ‘yi buldu. İzzetinefsi yüksek olan bu güzelliği ile övünerek kimseye gönül vermeyen bu eşsiz güzelin kalbini oku ile yaralamak ve onu biçimsiz bir erkeğe aşık etmek arzusunda idi ; fakat kızın kalbini nişan alarak okunu atmak üzere iken , onun güzelliğine hayran oldu , onu başkasına aşık etmek isterken kendisi onun candan aşıkı oldu. Psykhe ‘yi sihirli bir saraya götürdü. Bu saray uyuyan bir ormanın kalbinde kurulmuş , muhteşem , fakat ıssız bir saraydı. Kanatlı güzel delikanlı , kendini göstermeden bu saraya giriyor ve sevgilisiyle buluşuyor , hatırası unutulmaz hoş zamanlar yaşıyordu. Sihirli sarayda sevgilisinin arzu ettiği her şey bulunuyordu. Fakat Psykhe , kendisini çıldırasıya seven bu esrarlı aşkın tatlı yüzünü aydınlıkta bir türlü göremiyordu. Çünkü o hep gece geliyordu. Bununla beraber bir gece Aphrodite’nin oğlundan , elleriyle , okşamalarıyla çok latif , çok güzel bulduğu yüzünü göstermesini rica etti. Güzel Eros , ona şu cevabı verdi:

” – Psykhe , aşkımızın sırrını kalbinde sakladığın müddetçe mes’ut olacaksın ; beni görmeyi aklından geçirme , benim kim olduğumu , kimin oğlu olduğumu öğrenme . Bilmeden , tanımadan , körü körüne beni sev , senden gizlenen şeyleri öğrenmeye çalışarak kendini ızdırab ateşine yakma , mutluluğunu elden kaçırma ; bazı şeyler vardır ki , onları bilmek , bilmekten fenadır. ”
Fakat Psykhe’nin saadetini kıskanan kızkardeşleri bir gün geldiler, onu buldular. İçi hazinelerle dolu olan bu esrarlı sarayda kendisini seven delikanlının , dünyanın en çirkin , en iğrenç bir adamı olduğunu söylediler. Neden onu herkesten uzak , ıssız bir yerde , ormanların derinliklerinde gizlenmiş bir saraya kapamıştı? Neden geldiği zaman ona yüzünü göstermek istemiyordu ? Güzel bir delikanlı olsaydı yüzünü saklar mıydı? Dünyanın en zengin adamı da olsa , çirkin bir kimsenin karısı olmak bahtsızlık değil miydi ? Güzel bir delikanlı ile kulübe mes’ut olunabilirdi. Fakat yüzüne bakılmaz derecede çirkin olan bir erkek , kralların kralı dahi olsa onun karısı olmak bahtsızlıktı.

” – Eğer dediklerimizin gerçek olduğuna inanmak istersen ” diye ilave ettiler ; ‘ bir vazo altında küçük bir lamba sakla , koca diye tapındığın adam saraya gelip de derin bir uykuya daldığı zaman yavaşça lambayı çıkar , eline al , onu tetkik et , o zaman yanında kimin olduğunu göreceksin… ”

 

Psykhe

 

Güveni Yıkan Merak

Merak , üzüntü ve şaşkınlık içinde kalan Psykhe fazla sabredemedi , hemen o akşam , kızkardeşlerinin dediklerini yaptı : Yanan lambayı, ters çevrilmiş bir vazo içinde sakladı. Yattıktan sonra uyumadı , kocasının dalmasını bekledi . Kocası uyuyunca , gürültü yapmadan kalktı , lambayı eline aldı ve kocasına baktı. Fakat gördüğü manzaradan şaşırdı, çirkin ve iğrenç bir erkek göreceğini sanan Psykhe , kokulu saçları olan kumral ve taze bir baş , nefes verdikçe etrafa Ambrosia kokuları yayan güzel bir ağız , tombul kolların bağlı bulunduğu fildişi gibi omuzlarla karşılaştı. Yatan bu güzel ve taze delikanlının bir elinde yayı vardı , diğer elini kolu ile beraber kıvırmış , başının altına koymuştu. Çehresini , tarif edilemeyecek derece güzel olan bu genci görünce Psykhe’nin aşkı daha çok alevlendi. Güzel kocasını alnından öpmek istedi. Fakat eğilirken elindeki lambayı düz tutmadı. İçinde fitil bulunan lambanın kızgın yağından bir damla Eros’un çıplak omzuna damladı. Zavallı Eros , sıçrayarak uyandı. Sevgilisinin hatasını anlar anlamaz , derhal kanatlarını açtı , uçtu gitti.

 

Psykhe

 

 

Onun gitmesi ile Psykhe için yaptığı büyülü saray da bozuldu , yok oldu , zavallı kız gözyaşları dökmeye başladı , onun ızdırabı o kadar büyüktü ki , dayanamadı kendisini kandırdı bir nehre attı ; fakat çekilen dalgalar onu kıyıya bıraktılar. Şaşkın bir halde ve kaybettiğini tekrar bulurum ümidiyle o günden itibaren Psykhe , bütün dünyayı dolaşmaya başladı. Sayısız yerler gezerek , ötede beride dolaşarak ve rastgeldiği mabedlere girerek kocasını kendine geri vermeleri için tanrılara yalvarıyordu. Fakat onlardan hiçbiri Eros’un nereye gittiğini ona belli etmek istemediler. Nihayet dolaşmaktan usanarak , bitkin bir halde Aphrodite’nin sarayının kapısını çaldı , kendi perişan ve acıklı halini görerek güzel Tanrıçanın kalbinde merhamet duygularının uyanacağını ve onu affedeceğini , belki de oğlu Eros’u , kendisine göstereceğini sanıyordu.

Fakat kumral saçlı Aphrodite , bahtsız Psykhe’yi görür görmez başını salladı ve alaylı bir gülüşle onun üzerine atıldı , elbiselerini paramparça etti , saçlarını yoldu , solgun yüzünü yumruklarla , tokatlarla yara ,bere içinde bıraktı. Ona ‘can sıkıntısı’ ve ‘hüzün”ü arkadaş olarak verdi. Sonra , onu en iğrenç ve kaba işleri yapmakla ödevli bir köle yaptı. Zavallı Psykhe , hiçbir kelime söylemeden , aşkına sadık kalarak bütün bu hareketlere ve acılara katlandı.

 

Psykhe
Louis Lagrenée d.ä.: Amor and Psyche.

 

Ruhun Aşka Kavuşması

Nihayet Eros’un yanan omuzu iyi oldu. Kendisine bu kadar candan bağlı olan sevgilisinin talihini değiştirmek için Olympos’a gitti. Zeus’un ayaklarına kapandı. Psykhe’nin kurtarılması için yalvardı , yakardı ve onun kendisine eş olarak verilmesini istedi. Zeus , her şeyi kabul etti. Hermes’e ; Psykhe’yi , Olympos’a getirmesini ve onun Tanrılar sarayına kabul etmesini emretti.
Tanrılar Zeus’un sarayında toplantı halinde nektar içerlerken Apollon tarafından idare edilen ilham perileri şarkı söylerken , Kharites’ler etrafa güzel kokular yayarken , hatta Aphrodite bile neşe ve heyecan içinde ahenkli sesle ayak uydurarak dans ederken Eros ebedi olarak izdivaç bağları ile Psykhe’ye bağlanıyordu.

 

Psykhe

 

Ruhunuzun Aşksız kalmaması dileğiyle…

Kaynakça:

CAN Şefik, Klasik Yunan Mitolojisi

 

Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın..

Selin Özgün

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji

4 thoughts on “Ruhu Kanatlandıran Aşk – Psykhe ve Eros

  • Kadir

    Psykhe’nin anlamı nedir?

    Yanıtla
    • Selin Özgün

      Psykhe ruh anlamına gelmektedir.

      Yanıtla
  • ahmet

    Şanlıurfa müzesini gezerken heykelleri vardı üzgün psyke diye merak etmiştik bu kızı kim üzdü diye teşekkür ediyorum

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.