Mitoloji Dünyası

Pandora’nın Gizemli Kutusu

Bu Yazıyı Paylaş :

Dünyanın İlk Kadını: Pandora

Antik Yunan mitolojisine göre; Prometheus ve Epimetheus adında iki kardeş vardır. Prometheus balçıktan insanlar var eder, Epimetheus ise canlılara vasıflarını bahşederdi. Bir gün yine Epimetheus görevini icra ederken elindeki tüm önemli özellikleri hayvanlara dağıttığını farketti. Artık hayvanlar daha uzağı görebiliyor, daha hızlı koşabiliyor, daha iyi koku alıyor ve daha yükseğe sıçrayabiliyordu. Epimetheus elindeki güçleri har vurup harman savurmuş tutarsız kullanmıştı. Böylece biz insanlara hiçbir şey kalmamış oldu. Bunun üzerine Epimetheus kardeşi Prometheus’tan yardım istedi. Prometheus zeki ve ileri görüşlüydü. Bu özelliğini kullanarak bir plan yaptı ve uygulamak için tanrıların babası Zeus’un ateşini çaldı, ateşi insanlara verdi.

 

Pandora

 

Artık insanlar avlanabilecekleri silahlar yapmaya, pişmiş yemekler yemeye, ısınmaya başlamıştı. İnsan gerçek anlamda “İnsan” olmuştu. Ancak durum Zeus açısından farklıydı Zeus sinirinden küplere binmiş vaziyette sarayında kara kara düşünüyor Prometheus’u cezalandırmak istiyordu. Bunun üzerine Zeus, güzeller güzeli bir kadın yaratıp kadını Epimetheus’a sunmaya ve onunla evlendirmeye karar verdi, balçıktan bir kadın yarattı ve ona “Tanrıların Armağanı” anlamına gelen “Pandora” adını verdi. Tanrısal bir güzelliğe sahip olan bu kadını adı, “Sonradan Anlayan” anlamına gelen Epimetheus’a gönderdi. Epimetheus, olayın arka yüzünü sorgulamadan kadınla evlenmeyi kabul etti ancak abisi Prometheus bunun Zeus’un oyunu olduğunu anladı ve kardeşini Pandora’dan vazgeçmesi konusunda uyardı.

 

Pandora

 

Ne yazık ki uyarıları karşılıksız kalmıştı insanlara ateşi bahşeden Prometheus’un Planının düzgün işlediğini gören Zeus bir sandık hazırladı. Sandığı çeyiz sandığı olarak Ulak ve Haberci Tanrı Hermes ile Pandora’ya yolladı ve Pandora’yı kutuyu asla açmaması gerektiği konusunda bir çok kez tembihledi. Ancak merakına yenik düşen Pandora kutunun başında uzun süre dirayetli olmaya çalışmış en sonunda da kutuyu açmaya karar vermişti. Güzeller güzeli Pandora zarif parmakları ile kutuyu tuttu, kendine çekti usulca kapağını araladı işte tam bu anda kutunun içine hapsolan tüm kötülükler,hastalıklar,ölümler,kıtlıklar serbest kaldı ve kapladı dünyanın tüm güzelliklerini. Bir anda neşenin ve mutluluğun üzerine kasvet çöktü. Saniyeler içinde serbest kalan kötülükleri gören Pandora hemen kapağı kapattı. Fakat kutunun içinde yalnızca o harika içgüdü “Umut” kalmıştı.

 

Pandora

 

 

 

Antik Bir Uyarı


Pandora’nın Kutusu hakkındaki söylence çağımızda tehlikeli bir durumdan kaçınılması gerektiğini belirten bir deyim olarak kullanılmaktadır. Biri bir olayı ya da durumu tanımlamak için ona “Pandora’nın Kutusu” derse bunun anlamı olayın sonunun sıkıntı ve karmaşaya yol açacağıdır.

 

 

 

Kaynakça :

Klasik Yunan Ve Roma Mitolojisi / Thomas Bulfınch

 

Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın..

Aslı Keleş

Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.