Arkeoloji

Arkeoloji Nedir?

Bu Yazıyı Paylaş :

“İĞNEYLE KUYU KAZANLARA”

Arkeoloji, eski kültür ve uygarlıkları onlardan kalan maddi kalıntıları açısından inceleyen; yer ve zamanı belirlemekle uğraşan bir bilimdir. Maddi kalıntılar terimiyle insan elinden çıkan, insan düşüncesinin ürünü olan eserler, alet ve malzeme ile ev eşyaları, sanat yapıtları kastedilir. Yani arkeolojiyi, geçmiş zaman insanını “el emeği-göz nuru “olarak da tanımlayabiliriz.

Eski Yunanca’nın “Arkhaios” (=eski ) ve “logos” (=bilim) kelimelerinden türetilmiş olan arkeoloji, kelime olarak (Osmanlıca “Atikiyat”) “Eskinin Bilimi” anlamına gelsede, diğer bütün bilim dallarının kaynağı “anası” durumundadır.

Arkeoloji’nin amacı; eskiye ışık tutarak geçmişi canlandırmak, ilk çağ insanının düşünceleriyle ve bunların sonucu gerçekleştirdiği yapıtlarla günümüz insanına derinlemesine tanıtabilmek, onu anlamasına yardımcı olabilmektir. Bu amaçla, eski kültür kalıntılarını bulup ortaya çıkarır, tanımlayıp, aslına uygun biçimde tekrar kurarak geçmiş kültürleri yorumlayarak aydınlatmaya çalışır. Arkeoloji’nin bilim olarak faydası; günümüz insanına geçmişini ve köklerini öğreterek geleceğini aydınlatmasında da yol göstermesidir.

İnsan yaradılış gereği merak duyduklarını, kendisinde iyi yada kötü bir anısı olan şeyleri toplama, koruma ve saklama eğilimine sahiptir. Toplanılan bu tür malzemeler bazen zengin bir koleksiyona dönüşebildiği gibi; bazen de basit bir biriktirmeden öte gidememiştir. İster zevk için, isterse bilinçli olarak yapılsın, bu derleyip toplama eğilimi büyük arkeolojik koleksiyonların, ardından da müzelerin doğmasında en belirgin etkendir. Bilinen ilk kapsamlı koleksiyonların, Roma İmparatorları ile Roma’nın önde gelen zenginleri tarafından oluşturulduğu kabul edilmektedir. Roma İmparatorları ülkenin dört bir yanından getirttikleri antik eşyalarla, özellikle de çeşitli boylardaki heykellerle saray, şato ve villaların süsleme yoluna gitmişler; sonuçta, bugünkü değerli arkeolojik koleksiyonların oluşmasında öncülük etmişler.

Arkeoloji

Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayınız..

Selin Özgün

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji

6 thoughts on “Arkeoloji Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.