Antik Roma

Colosseum (Kolezyum) Flavian Amfitiyatrosu

Bu Yazıyı Paylaş :

Colosseum , Roma tarihinin en ihtişamlı ve en muhteşem yapıtlarından biri. Gerçek adı Flavian Amfitiyatrosu olan bu muazzam yapı aynı zamanda dünyanın en büyük amfitiyatrosuydu. Yapılış amacı, gladyatör dövüşleri, hayvan avı, tiyatro ve eski savaşların temsili gösterilerini yapmak ve halka muhteşem bir eğlence sunmaktı. Beklenildiği gibi de oldu ve halk tarafından fazlasıyla sevildi.

Colosseum, Roma

Colosseum’un bulunduğu yerde önceleri İmparator Neron’un sarayı bulunuyordu. Neron’un gösterişli sarayı savurganlığı halkın isyanına neden oldu. Roma , Neron’un ölümünden sonra kanlı savaşlar yaşadı ve saray da yakıldı. Ardından gelen imparator Vespasion, Colosseum’u işte sarayın bulunduğu alana inşa ettirdi. İnşaat 10 yıldan fazla sürdü.

Roma’nın tam ortasında M.S. 70-72 yılları arasında yapımına başlandı ve M.S. 80 yılında Vespasion’un oğlu İmparator Titus döneminde tamamlandı. 100 gün ve gece süren açılış oyunlarında 5 binin üzerinde hayvan ve yüzlerce insan kurban edildi. 50,000 izleyici kapasiteli olan bu muhteşem yapı yıllar boyunca maruz kaldığı deprem ve yangın gibi doğal afetler yüzünden çok zarar gördü. Restorasyon için birçok projeler ve iyileştirmeler yapıldı fakat kirlilik ve insan trafiği içine zarar vermeye devam etti.

colosseum
Colesseum

Yapının dış kısmında sayısız kemerler ve bu kemerlerin bazılarında da içeriye doğru devam eden koridorlar bulunuyor. Üst katlardaki kemerlerin hepsinde gladyatör figürleri bulunuyor. İçerde ise tahta bir yer kaplamanın üzerine kurulmuş bir sürü oda ve pasajlar bulunuyor. Burada gladyatörler ve hayvanlar şov öncesinde bekletiliyordu. Arenanın girişindeki kapı ise gladyatör ve hayvanların sahneye açılan kapısı oluyor. Kolezyum’daki izleyicilerin yerleri ise sosyal statülere göre değişiyordu. İşçi sınıfı ve halk arenaya en uzak yer olan en tepelerde otururken, Senato üyeleri ve diğer önemli insanlar sahneye en yakın yerlerde oturuyordu.

colosseum
Colosseo

Köle, mahkûm ve savaşçılar arasından seçilen gladyatörlerin birbirleriyle ve vahşi havanlarla kıyasıya dövüştürülmesi, halkın ateşli tezahüratları ve kanlı ölümler yüzyıllarca sürmüş ve MS. 404’te gladyatör dövüşlerinin, MS. 523’te de havyan avlarının sona ermesiyle, Kolezyum’un kentin 450 yıllık eğlence merkezi olma görevi sona ermiş. Roma imparatorluğu sınırları içindeki en büyük amfiteatr olan Kolezyum’da, güç kapışmasını izleyen halkın sosyal statüsüne göre oturma düzeni belirleniyormuş. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken konu şüphesiz burada yapılmış tarihi gladyatör dövüşleri ve akıtılan kan. Havaalanından Kolezyuma ulaşım taksi veya otobüs kullanarak oldukça kolay fakat asıl zor kısım içeriye girmek.

 

Colosseum

 

 

 

İnstagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın..

2 thoughts on “Colosseum (Kolezyum) Flavian Amfitiyatrosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.