Arkeoloji

Aizanoi Antik Kenti ve Dünyanın En İyi Korunmuş Zeus Tapınağı

Bu Yazıyı Paylaş :

Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi , Kütahya şehir merkezine 58 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik kenttir .Etimolojik verilere göre kentin ismi Zeus’un kızı su perisi Erato ile Arkadya ulularından Kral Arkas’ın oğlundan gelmektedir.   Aizanoi kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından ikinci Efes olarak bahsedilmektedir.

 

Aizanoi

 

Roma dönemine ait tapınağın çevresinde yürütülen kazılar İlk Tunç Çağı’na ait yerleşme tabakalarını da açığa çıkarmıştır. Buradaki ilk kazılar 1926 yılında, ikinci dönem kazıları ise 1970 yılında başlatılmıştır. Aizanoi anik kenti, eski adı Penkalas olan Koca Çay’ın iki yakasında kurulmuştur. Roma döneminde yün, şarap ve tahıl üretimi ile zenginleşen bu şehir, Erken Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olmuştur. Kentte dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağı, dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro kompleksi, dünyanın ilk borsa yapısı vardır. Bu borsa yapısı 1970 Gediz Depreminde camiin yıkılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bunun dışında nekropoller, olimpiyat şeref tribün abidesi, 4 köprü de vardır.

Aizanoi
Tiyatro

EŞİ GÖRÜLMEYEN TONOZLU ODA

Zeus” tapınağı, şehrin ana kutsal alanıdır. Bu tapınağın yapımına M.S. II. yüzyılın ikinci çeyreğinde, İmparator Hadrian döneminde başlanmıştır. Bu tapınağın en önemli özelliği, altında tonozlarla örtülü bir başka mekanın olmasıdır. Bu, Anadolu’da Roma döneminde pek alışılmamış bir uygulamadır ve bir benzerine henüz rastlanmamıştır.

Aizanoi

Tapınağın önünde bulunan kadın büstü biçimli akroter, tapınağın yalnızca Zeus’a adanmış olmayabileceğini göstermektedir. Son dönem araştırmaları ise bu tapınağın hem Zeus’a hem de Kybele’ye adanmış olamayacağını ortaya koymuştur. Tapınağın güney kısmında, büyük bölümü Bizans döneminde tahrip edilmiş bir odeon bulunmaktadır.

Aizanoi
Akroter

ANTİK KENTİN MACELLUMU

Aizanoi’da M.S. II. yüzyılın ikinci yarısında, bugün dünyanın en eski borsası olduğu söylenen, olasılıkla bir gıda pazarı (macellum) da vardı. Yuvarlak biçimli bu yapının duvarlarındaki hem Latince hem Grekçe yazıtlar burada satılan malların fiyatlarına ilişkin açıklamalar içermekteydi. Örneğin, 8 numaralı blok yazıtta, 16-40 yaşlarında bir erkek kölenin iki eşeğin ücretine, aynı şekilde üç erkek kölenin bir atın fiyatına eşdeğer olduğu belirtilmiştir. Borsa binası, 1970 yılındaki Gediz depremi sonrası üzerinde bulunan caminin yıkılması sonucu ortaya çıkmıştır.

Aizanoi
Macellum

Borsa yapısının kuzeydoğusunda ise M.S. 400 yıllarına tarihlenen sütunlu bir cadde bulunmaktadır. Caddedeki sütunların daha önceki dönemlere ait antik yapılardan sökülerek buraya getirilmiştir. Bu caddenin VI. yüzyıla kadar varlığını koruduğu ve olasılıkla bir depremle yıkıldığı düşünülmektedir.

Aizanoi
Sütunlu Cadde

 

Kaynakça :

Aizanoi -1 Prof. Dr. Elif ÖZER

 

Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın..

6 thoughts on “Aizanoi Antik Kenti ve Dünyanın En İyi Korunmuş Zeus Tapınağı

  • Hiba

    Başarılarının devamını diliyorum . Mükemmel bı çalışma olmuş 😱😍🤗

    Yanıtla
  • Betül

    Başarılarının devamını dilerim 🙂

    Yanıtla
    • Eftal Bastem

      Teşekkür ediyorum

      Yanıtla
  • Gulden Bastem Baylan

    Eftalcim gayet güzel bir calisma eline emeğine sağlık öpüyorum.

    Yanıtla
  • Hülya Çolaklar

    Antik Tarih
    Güzel, bilgilendirici ve görselleri ile birlikte emeğe saygıyı unutmadan ciddi ve temiz bir üslupta metin hazırlanmış.
    Emeğinize, kaleminize ve yüreğinize sağlık 👍 Tebrik ederim. 💐👏 👏
    Başarılarınız daim olsun.
    Selamlarımla

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.